PetsHome.ro
Lumea Animalelor
ISTORIA CAINELUI
Cainele face parte din familia de animale care include printre altele: lupii, coiotii, vulpile, jacalii si cainii salbatici de vanatoare precum Dingo si Cainele Salbatic de Vanatoare African, cu care imparte anumite caracteristici comune. Multi din acesti caini salbatici se crede ca ar fi stramosii cainelui de casa dar totusi originile si date despre domesticirea lui sunt aproape necunoscute.
Paleontologii si arheologii au determinat ca animalul Miacis, asemanator cu o nevastuica, este strabunul ordinului canidelor precum si altor altfel de familii de animale precum ursul, ratonii, rasii, hienele si pisicile. Din Miacis a evoluat in Cynodictis, un animal asemanator cainelui din care a evoluat mai familia cainilor.
Toate canidele au caracteristici comune - nasc pui vii, au structura dentara asemanatoaare, merg mai mult pe degete decat pe talpa si sunt animale homeothermic (capabile sa-si mentina temperatura corpului constanta).
Cainele de casa a fost reprezentat in arta timp de multi ani incepand din erele primitive incepand cu sculpturile reprezentand caini gasite in Irak si datand din anul 6500 I.C. Oase de caine au fost descoperite si datate din anul 8300 I.C. descoperite in USA si in 7500 I.C. in Marea Britanie cu descoperiri similare in fosta Cehoslovacie. Un lucru este sigur, cainele domestic s-a raspandit rapid in toata lumea.
Instinctele naturale de vanatoare ale cainelui au fost folosite de catre om de-a lungul timpului pentru a vana o intreaga varietate de prazi in diferite medii si acest lucru a condus la dezvoltarea unor rase diferite de caini.
"Sight Hounds" (Caini de vanatoare care se bazau pe vedere) sau "Gaze Hounds" (Caini de vanatoare care se bazau pe auz) au fost primele grupe de caini dezvoltate ale caror caracteristici includeau un piept mare, picioare lungi si un simt al vazului si mirosului foarte dezvoltate. Acesti caini erau folositi pentru a descoperi prada de la distanta si apoi pentru a sprinta rapid pentru a-si prinde prada in tinuturi fara paduri, de campie. Din acesti caini s-au dezvoltat si aparut rase precum: Afghan, Saluki si Greyhound.
"Scent Hounds"(Caini de vanatoare care se bazau pe miros) cu un miros extraordinar dat de un nas mare cu nari larg deschise care s-a dezvoltat si a trait mai tarziu in Europa. Acesti caini nu au fost inmultit pentru viteza ci erau folositi pentru luat urma pradei pentru o durata indelungata. Din acest grup de caini de vanatoare s-au dezvoltat mai tarziu rasele: Otterhound, Elkhound, Basset Hound si Dachshund.
Caini de vanatoare au fost de asemenea dezvoltati, mai ales in Britania, pentru a vana o prada de ocazie precum harciogi, vulpile si iepurii si pentru a controla inmultirea unor animale daunatoare. Acesti caini trebuiau sa fie energici si impulsivi si astfel din acesti caini s-au dezvoltat mai tarziu Terrierii. Marea parte a raselor de Terrieri descind din Old English Black si Tan Terrier si din White English Terrier, ambii disparuti. De-a lungul anilor doua tipuri distincte de terrieri s-au dezvoltat: terrieri mai mici cu picioare mici care vaneaza vulpile, harciogi si iepurii intrand in gauri si vizuini dupa prada; si terrieri mai mari pentru a vana celelelate prazi, in special cele care traiau pe langa surse de apa si ferme. Astazi multe rase de terrieri exista si acestea includ: Fox Terrier, Welsh Terrier, Airedale Terrier si West Highland White Terrier.
Dupa inventarea armelor de foc, s-au dezvoltat caini cu un simt al mirosului foarte dezvoltat pentru a descoperi si indica unde se afla prada, pentru a o goni sau a recupera prada odata ce ea a fost impuscata, lucru care solicita o gura fina care sa nu distruga prada. Pentru acest lucru s-au inventat rasele Pointer si Retrieveri.
Desi vanatoarea este cauza pentru dezvoltarea multor rase de caini, acestia au fost folositi sa proteje si sa ajute oamenii de aceea au fost create noi rase de caini de protectie si paza. In plus s-au creat rase care sa ajute oamenii si alte activitati precum cainii de tras la sanie, caini de razboi, caini de carat, caini de ghidat si salvare si caini mici de companie.
Tot astfel cainele este prima fiinta pamanteana care a fost trimisa in spatiu, cateaua Laika fiind cea care a realizat pentru prima data acest lucru, deschizand drumul pentru performantele de mai tarziu in spatiu.
Ca rezultat a diversitatii mari a raselor de caini si a rolului lor pentru care au fost abtinute atatea rase in mod selectiv a condus la aceasta mare varietate de rase de caini pe care o intalnim astazi.
Conform specialistilor, exista astazi urmatoarele grupe de rase de caini:
CAINI CIOBANESTI, DE PAZA, DE PROTECTIE SI UTILITARI
CAINI GONITORI PENTRU VANAT MARE, CAINI PONTATORI SI DE HARTUIALA
CAINI GONITORI PENTRU VANAT MIC, CAINI PENTRU HATISURI
CAINI INSOTITORI - DE AGREMENT