PetsHome.ro
Lumea Animalelor
CAMELEON
(Chamaeleo)
Cameleonii sunt o specie distincta si foarte specializata de soparle. Se disting dupa forma picioarelor lor, dispunerea degetelor si modul in care acestea se inclesteaza pe crengi. Nu trebuie sa mai amintim despre limba lor foarte lung care se extinde cu o viteza naucitoare in momentul in care ambii ochi au focalizat aceeasi prada. Peglob sunt peste 160 de specii de cameleoni intalnite in Africa, Peninsula Iberica (Spania si Portugalia), pe Insula Madagascar, pe continentul asiatic in tari precum Sri Lanka, dar si pe continentul american in SUA, in state precum California, Florida si Hawaii. Pot fi intalniti in diferite zona variind de la padurile tropicale pana la zonele aride desertice. In Grecia antica era cunoscut sub numele de “leu de pamant”, intr-o traducere mot-a-mot a cuvantului. Este o specie foarte veche, fosile atesta existenta sa inca de acum 10 milioane de ani i.e.n. lucru ce atesta ca exista din vremuri si mai vechi. Aceste fosile gasite in prezent atesta o mai mare raspandire pe mapamond a acestui animal decat are el in prezent. Acest lucru trebuie sa ne dea de gandit si sa ocrotim pe cat putem aceasta specie pentru a exista si a fi admirata de generatiile viitoare.
Descriere
Cameleonii au diferite dimensiuni si aspect fizic, cu o lungime ce poate varia de la 3,3 cm, la specia Brookesia minima, si ajungand pana la 68,5 cm in cazul mascului din specia Furcifer oustaleti. Aproape toti cameleonii au o fata ornamentata si dotata cu un fel de corn sau creasta. Masculii sunt ceva mai frumos ornamentati decat femelele, lucru care joaca un rol important in perioada imperecherii si in impresionare femelelor. Toate speciile de cameleoni au in comun forma picioarelor si dispunerea degetelor, ochii independenti in miscari, lipsa urechilor si limba lor (care uneori poate depasii in lungime propriul lor corp) iute, alungita si cleioasa. Degetele lor sunt dispuse in perechi, doua spre exterior si alte trei pe interior, opuse primelor doua, lucru ce le permite o prinsoare solida de crengi in cederea ramanerii nemiscate pe toata durata vanarii pradei sau a trecerii pericolului. Au o claritate mult mai buna a imaginii raportat a alte reptile, putand vedea cat se poate de detaliat orice vietate la o distanta de 5 – 10 cm. Desi par a fi surzi, din cauza lipsei urechilor, totusi ei “aud” pe baza perceperii vibratiilor din mediul inconjurator. Limba lor este foarte rapida in a prinde prada, cu o miscare de 30 de miimi de secunda pana la prada. La baza ei se afla un os care ii imprima viteza initiala necesara atingerii pradei in timp foarte scurt. Odata prada introdusa in gura, intra in functiune maxilarul sau puternic care o sfarama foarte repede. O lumina ultravioleta poate sa le dea o vigoare mai mare si sa le stimuleze o viata activa, si din punct de vedere sexual, care sa ii mentina in forma.
Reproducere
Cameleonii sunt specii ovipare, unele fiind insa ovovivipare. Speciile ovipare, depun oua dupa o perioada de 3 pana la 6 saptamani de gestatie. Femelele vor sapa o groapa cat sa intre tot corpul lor in ea si vor depune oualele. Dupa depunere aceasta va fi acoperita iar oalele vor fi lasate acolo pana ce puii vor ecloza. Numarul de oua depuse variaza in functie de specie, de la 2-4 bucati pana la 75 – 95 bucati. Puii vor ecloza in aproximativ 4 pana 12 luni, tot in functie de specie. De exemplu, specia Calumma parsonii, foarte rar intalnita in captivitate, are o perioada de eclozare de aproximativ 24 de luni. Speciile de cameleoni ovovivipare, precum Chamaeleo jacksonii, au o gestatie de 5 pana la 6 luni, si pot aduce pe lume intre 8 ai 30 de pui vii, inveliti intr-o membrana transparenta. Sunt adusi pe lume intr-un stadiu de adormire, dupa care vor perfora menbrana si vor incepe sa se catere pe ramuri sau plantele invecinate, devenind activi.
Hrana
Cameleonii se hranesc, in general, cu lacuste, greieri si alte astfel de insecte care, din neatentie, le vin la indemana. Speciile mai mari pot manca si pui de pasari sau chiar si pasari adulte, dar de dimensiuni mai mici. Pentru adapare cu apa, ei prefera apele curgatoare decat cele statatoare. Au nevoie in hrana lor de multe vitamine si minerale care pot cumparat din comert, pisate marunt si adaugate in hrana lor .
Schimbarea coloritului
Principala atractie a cameleonilor este faptul ca isi pot schimba coloritul pielii in functie de mediul inconjurator; pot afisa culori sau nuante de culorik, ce cuprind culoarea roz, albastru, rosu, portocaliu, verde, negru, maorniu, bleu, galben si turcoaz. Aceasta capacitate este folosita pentru a se face pierdut vederii in peisaj, cu finalitate in ce priveste prinderea pradei cat si in evitarea eventualilor animale pradatoare. Mecanismul biologic si chimic al schimbarii coloritului este destul de complex si plictisitor, doar ca, rezultatul lui, este spectaculor si incanta privirea.