PetsHome.ro
Lumea Animalelor
Sunt o specie de animale care au 8 picioare, o pereche de clesti si o coada segmentiala, lunga, incovoiata pe spate care se termina cu un ac veninos. Desi au reputatie mare de animale periculoase si extrem de veninoase, numai 25 de specii din genul scoprionilor au venin capabil sa ucida un om. Forma si aspectul lor nu s-a schimbat prea mult din era Siluriana, cand se estimeaza ca au aparut prima data. Sunt intalniti in mai toate regiunile lumii, mai putin in zona inghetata a Antarcticii, fie pe cale naturala, fie populand anumite zone pe cale accidentala. Scorpionii sunt clasificati in 1400 de specii si subspecii, dar si 13 specii disparate. Numele de scorpion deriva dintr-un cuvant din limba greaca.
Cand sunt supusi unei lumni normale scoprionii apar ca fiind de culoare neagra. Insa, cand sunt iluminati ultraviolet ei sunt fluorescenti, datorita unor substante din corpul lor. Aceste animale au o durata de viata care variaza intre 4 si 25 de ani (varsta maxima fiind atinsa de specia Hadrurus arizonensis). Ei pot suporta temperaturi cuprinse intre 20°C si 37°C, desi limita rezistentei lor se intinde dincolo de limite. In desert variatia temperaturilor este mult mai mare de la zi la noapte iar scorpionii se descurca fara nicio problema. Sunt o specie care este nocturna, pe timpul zilei esti se ascund in gropi, gauri, sub roci, in general in zone umbroase si racoroase. Sunt animale de vanatoare oportuniste. Orice le pica la indemana ei vor vana si se vor hrani. Pentru localizarea prazii pe timpul noptii ei folosesc sunetele emise de deplasarea acesteia pentru a localiza si ataca. Ei nu se hranesc decat cu hrana in forma lichida, de aceea ei poseda o cavitate pre-bucala care le permite digerare materiei si transformarea ei intr-una lichida. Pot manca foarte mult la o masa si sa le ajunga o perioada lunga de timp deoarece au un sistem de stocare foarte mare si un metabolism foarte lent. Pot trai chiar daca mananca odata la 6 pana 12 luni. Nu sunt animale care elimina foarte multe excremente.
Cea mai mare parte a speciilor de scorpioni au specimene feminine cat si din cele masculine. Exista si cateva specii care se inmultesc printr-un proces denumit parthenogeneza, prin care oualele nefertilizate se transforma in embrioni vii. Procesul de imperechere dintre femela si mascul dureaza intre o ora si 25 de ore, totul depinzand cat repede gaseste masculul un loc potrivit pentru a depune spermatoforii, astfel incheiandu-se procesul de fertilizare a femelei. O durata prea mare poate duce la pierderea interesului din partea mascului si intreruperea procesului. Odata incheiata imperecherea, masculul se va indeparta rapid de femela pentru a evita canibalismul. Pui se nasc vii (maxim 8, depinde de specie) si stau pe spatele mamei lor o perioada destul de mare de timp pana sunt capabili sa se descurce singuri. Au nevoie de corpul mamei lor pentru a-i ajuta sa isi regleze umiditatea corpului lor.
Scorpionii poseda un venin folosit pentru imobilizarea prazii in scurt timp. Daca se simte amenintat acesta nu va ezita sa se apere folosindu-si aceasta arma redutabila. Din toate speciile de scorpioni, numai aproximativ 25 de specii au un venin care poate pune viata omului in pericol. Veninul acestor animale are o utilizare medicala foarte importanta in cazul bolilor artrita reumatoide sau scleroze, dar si in dermatologie.